1 april 2023

Niet voor Spek en Bonen – Belevenissen van een burgerraadslid – deel 3

April 2023

Toon Schuiling is burgerraadslid voor de PvdA in de gemeente Olst-Wijhe. Hij mag niet mee stemmen maar wel meepraten. Een stukje schrijven mag ook.
Ziehier ‘Niet voor Spek & Bonen’, belevenissen van een burgerraadslid. Over Gerda, Ali en Jean, de Wijhese markt en overleggen met de deur dicht.

Gerda, Jean en Ali

De toeslagen, stikstof, Groningen, pfff. Maar er gaat ook veel goed, zo placht  onze premier dan te zeggen. Maar wat dan? In Den Haag kan ik mij zo 1,2,3 niet iets bedenken.

Maar bij ons in Olst-Wijhe wél.

Wat is het geval? De ID kaart van mijn oude moeder is verlopen. Ze moet dus een nieuwe ID. En daar brak ik mij wel even het hoofd over. Ze is weinig mobiel en haar in zo’n cabine drukken voor een foto…….tja.

Ik de gemeente bellen.

Gerda aan de lijn. ‘Geen enkel probleem”, zo vertelde ze. “Wij komen gewoon naar haar toe”. “En de foto”, zo vroeg ik. En ook daar had ze antwoord op. “Dat doet Jean uit Olst. Die is heel goed in dat soort zaken”. Ik Jean gebeld. En die bleek inderdaad heel goed in dit soort zaken. Ze maakte een mooie foto van mijn moeder. Helemaal volgens de richtlijnen. En leverde die ook nog af op gemeentehuis. Even later werd ik gebeld door Ali van de gemeente. Dat ze bij mijn moeder langs ging voor de handtekening. Ook dat is inmiddels gebeurd. En de ID is onderweg. Ook die wordt ‘aan huis’ gebracht.

Nog even en dan kan mijn moeder zich weer legitimeren in het ziekenhuis en ook de bankzaken regelen. En dan kan ze ook weer van haar stemrecht gebruik maken. Hopelijk snel, maar dit terzijde. Voor nu gaat haar stem naar Gerda, Jean en Ali. Wat een top service!

De Wijhese markt

Er was een tijd dat de VVD als vanzelfsprekend op kwam voor het midden- en kleinbedrijf. Die tijd lijkt wat achter ons te liggen. Deze week las ik in de Stentor dat marktkooplieden de Wijhese markt dreigen te verlaten. Dit vanwege de energieprijzen die de gemeente Olst-Wijhe hen in rekening brengt. Zo goed als een verdubbeling, zo stond er. “Helaas pindakaas”, zo luidde de reactie van verantwoordelijk wethouder Hans Olthof (VVD) in dezelfde krant.

Daar vind ik wel wat van. De kleine maar fijne dinsdag markt maakt onlosmakelijk deel uit van het Wijhese DNA. Dat moet zo blijven. Dus maar eens vragen gesteld conform artikel 37 van het Reglement van Orde. Zo heet dat in gemeentehuistaal.

Namens mijn fractie wil ik van de wethouder weten of hij de Wijhese markt ook van belang acht. En of hij de (mogelijk) vertrekkende standhouders nog tegemoet wil komen. Ook wil ik weten of deze problemen ook in Olst spelen.

De wethouder heeft een maand om te reageren.

Woordvoerders overleggen

Ik ben nu een paar maanden burgerraadslid. Ik heb inmiddels geleerd dat er drie soorten van raadsvergaderingen zijn. Beeldvormend, oordeelsvormend en besluitvormend. Daar kan ik wel mee uit de voeten. Je informeert je, je vormt je een oordeel en je besluit. Best helder.

Maar dan zijn er ook nog woordvoerders overleggen. Dat zijn meetings, zo is mij uitgelegd, waarbij B. en W. de raadsleden informeel bij praten. Geen idee wie dit heeft bedacht. Geen idee of dit ergens vast ligt in een reglement of orde of zo. Maar het is er wel. Best vaak en meestal met de deur dicht.

Uw burgerraadslid heeft zich vooraf geen grote doelen gesteld. Maar het aan anonimiteit onttrekken van dit soort informele overleggen is wel iets om voor te gaan. Wij per slot van rekening een openbaar bestuur.

Toon Schuiling