GB, PvdA en D66 sturen gezamenlijke wensenlijst naar provincie Overijssel
Gemeentebelangen Olst Wijhe heeft zich aangesloten bij het initiatief van D66 en de PvdA Olst Wijhe om de provinciale formateur René Paas een wensenlijst te sturen. De gezamenlijke wensenlijst van de drie Olst-Wijhese partijen ziet er als volgt uit:
Aandachtspunten Gemeentebelangen Olst-Wijhe, PvdA Olst-Wijhe en D66 Olst-Wijhe provinciale bestuursperiode 2015-2019.
Sanering Olasfa Olst
Het is fijn te kunnen vaststellen dat deze ingrijpende sanering op het eind loopt. Het heeft lang geduurd. Graag vragen wij uw aandacht voor een goede nazorg en dan vooral in de richting van de omwonenden. Deze sanering leverde en levert hen veel overlast op. Daarnaast lijkt het ons een goed idee dat provincie en gemeente na de sanering samen een plan maken voor een nieuwe invulling van dit karakteristieke stukje Overijssel. Dit vanzelfsprekend in samenwerking met de bewoners.
Leegstand en verrommeling
Gemeentebelangen, PvdA en D66 Olst-Wijhe hechten waarde aan een vitaal platteland. Zowel in Olst als in Wijhe hebben ondernemers de nek uitgestoken om de leegstand van winkels tegen te gaan. Wij zien graag dat de provincie Overijssel dit soort initiatieven ‘van onderop’ in financieel opzicht blijft ondersteunen. Ook vragen wij om provinciale steun bij het tegengaan van de verrommeling binnen en buiten onze kernen. Steun van de provincie stelt de gemeente in staat om ‘gribusplekken’ als het Godeschalkpand aan de Dijk in Wijhe-Noord en de Abersonlocatie in Olst echt aan te pakken. In dit kader kan ook gekeken worden, zo menen wij, naar de sanering van de asbestdaken op boerenschuren.
Verkeer, leefbaarheid, wonen
Een aantal knelpunten vragen om aandacht:
Allereerst de situatie in het centrum van de kern Olst. De aanwezigheid van een bedrijventerrein in het centrum van de kern zorgt voor overlast en gevaarlijke situaties. Dit temeer daar er in Olst slechts sprake is van één spoorwegovergang in de kern. Een mogelijke verdubbeling van dit spoor vergroot de druk op de leefbaarheid in deze kern.
Tweede verkeersthema waarvoor wij uw aandacht vragen is kruising/oversteek op de provinciale weg N337 nabij Herxen.
Ons derde verkeersthema betreft de wens om te komen tot zogeheten landbouwroutes. Dit met gebruikmaking van het provinciale wegennet.
Wij hopen dat u Olst-Wijhe in de komende periode met raad en daad bijstaat bij het vinden van oplossingen voor deze problemen.
Verder vragen wij u om aandacht voor het thema wonen. En dan in het bijzonder het wonen in onze kleine kernen. Wij zien graag dat u in de komende bestuursperiode initiatieven op dit vlak (zoals bijvoorbeeld in onze kern Welsum) actief ondersteund.
Openbaar vervoer
Wij maken ons zorgen over de verschraling van het openbaar vervoer op het platteland. Olst-Wijhe is een echte forensengemeente. Veel mensen maken dagelijks gebruik van het openbaar vervoer.
Wij beseffen ons terdege dat een vernieuwing van het openbaar vervoer noodzakelijk is. Wel hopen wij dat er in de komende periode voldoende middelen beschikbaar blijven om die vernieuwing ook echt handen en voeten te geven. Kortom wij rekenen op een actieve en oplossingsgerichte houding van het provinciaal bestuur.
Glasvezel buitengebied
Ondanks alle inspanning van de vrijwilligers van SallandGlas is snel internet op het Sallandse platteland nog altijd ver weg. Gemeentebelangen, PvdA en D66 in Olst-Wijhe zien graag dat de onderhandelende partijen in het nieuwe akkoord afspraken maken over een extra investeringsimpuls van de zijde van de provincie.
Burgerinitiatieven
Wij zijn blij met het vorig jaar ingestelde provinciale ‘Naoberschapsfonds’. Ook zijn wij enthousiast over het project ‘Kracht van Salland’. Wij willen graag dat de provincie in de komende jaren aandacht blijft houden voor burgerinitiatieven en sociaal beleid. In Olst Wijhe spelen terzake een aantal mooie initiatieven. Wij noemen de activiteiten van de Leegstandscommissie in Wijhe en het project ‘Olst mooier aan de IJssel’. In dit kader vragen wij ook uw aandacht én ondersteuning bij het opzetten van lokale energie-initiatieven.
Tot slot hopen wij dat de provincie de gemeenten terzijde blijft staan bij de uitvoering van de gedecentraliseerde taken binnen het sociale domein.