27 juli 2015

Minder achter gesloten deuren vergaderen

De fractie van de PvdA vindt dat er in Olst-Wijhe teveel in achter gesloten deuren worden vergaderd. Dat schrijft de fractie in de zomerbrief aan de leden. ‘Het stoort ons dat in beslotenheid wordt voorgesorteerd op belangrijke beslissingen”.

 Gemeenteraadsfractie Olst-Wijhe

Ledenbrief zomer 2015

Het politieke seizoen 2014-2015 ligt achter ons. Eind vorig jaar hebben wij u in onze ledenbrief bijgepraat over ons reilen en zeilen tot en met december 2014. Wij zijn een half jaar verder. Hoogste tijd voor een nieuwe ledenbrief. In deze editie gaan wij in op de coalitie, op onze rol in de oppositie, op de controlerende rol van de raad, de ontwikkelingen op sociaal terrein en andere zaken die leden van de fractie de afgelopen maanden van de straat hielden.

Amper ambitie

De wittebroodsweken van de CDA-Gemeentebelangen-VVD coalitie zijn ruimschoots voorbij maar het blijft toch wat zoeken voor het college. Er wordt hard en contentieus gewerkt maar van profiel en ambitie is amper sprake. Lastige zaken worden op de lange baan geschoven. Het besturen van een kleine gemeente is geen sinecure, dat begrijpen wij, maar dit college past teveel op de winkel en kijkt te weinig vooruit.

Wat ons bij dit alles stoort is dat in toenemende mate achter gesloten deuren wordt voorgesorteerd op belangrijke beslissingen. Recent nog over de bibliotheek en de verkeerssituatie in het centrum van Olst.

Wij vinden dat iedere gemeentelijke bijeenkomst openbaar behoort te zijn. En mocht dat een keer echt niet kunnen dan moet dat actief gemeld worden. Wij zijn een openbaar bestuur. Daar moet je naar handelen. Tijdens de algemene beschouwingen (ook vooruitgeschoven naar het najaar) zullen wij hier nader op ingaan.

Ruimte voor de oppositie

Het wat bleke collegeprofiel geeft ons als oppositiepartij natuurlijk ruimte. En die proberen wij in te vullen. Soms met succes, soms zonder. Met D66 hebben wij college en raad opgeroepen om iedere cent die voor ‘sociaal’ vanuit Den Haag binnen komt ook daadwerkelijk binnen het sociale domein te besteden. Die motie is met steun van het CDA en van Gemeentebelangen aangenomen.

Als kleine gemeente hebben wij veel met de provincie van doen. Samen met D66 en Gemeentebelangen (CDA en VVD wilden niet mee doen) hebben wij daarom een wensenlijst opgesteld voor het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel. Op de wensenlijst staan zaken als de verkeerssituatie in Olst, de voortgang rond Olasfa en het tegengaan van leegstand.

Samen met Gemeentebelangen en het CDA hebben wij het college per motie gevraagd om tijdens het recente VNG Congres stelling te nemen tégen de winning van schaliegas. Het college heeft de motie uitgevoerd.

Met Gemeentebelangen hebben wij ons ingezet om in de Algemene Plaatselijke Verordening een verbod op het oplaten van wensballonnen op te nemen. Een raadsmeerderheid zag hier, alle oproepen uit de samenleving ten spijt, niets in.

Ook hebben wij geprobeerd om het legesvoorstel evenementen te wijzigen. Het voorstel van B. en W. maakt dat prima initiatieven als de Appelloop en de wandelvierdaagsen meer leges moeten betalen. Ons amendement om tot een andere opzet te komen haalde het niet in de raad. En dit niet vanwege de strekking maar omdat dit zo binnen de coalitie was afgesproken. Ook dat is een politieke realiteit.

Maar – al met al – is er de nodige ruimte voor dualisme. CDA en Gemeentebelangen schromen niet om uit de coalitiepas te lopen. Daar zijn wij blij mee.

Sociaal

Daar waar het vorige jaar bijna volledig in teken stond van de voorbereiding van de decentralisaties zijn wij er in 2015 écht mee aan de slag gegaan. Als PvdA fractie hebben wij nadrukkelijk aangegeven de vinger aan de pols te willen houden bij de uitvoering. Het gaat hier niet alleen om processen en euro’s maar bovenal om mensen. Op verzoek van onze fractie hebben wij als gemeenteraad in juni een ronde tafel gesprek gevoerd met directe betrokkenen. Een waardevolle bijeenkomst die, naar onze mening, voor herhaling vatbaar is.

Dit voorjaar heeft de gemeenteraad zich ook gebogen over het thema mantelzorg. Het landelijke mantelzorgcompliment (€ 200 per jaar) vervalt per 2015. Het is nu aan de gemeente om daarvoor een alternatief te bedenken. Voorstel van het college is om de mantelzorgers jaarlijks een bedrag van € 30 toe te kennen. Daar is niks mis mee maar wij gaan voor een meer creatieve invulling. In overleg met de organisatie van mantelzorgers Mezzo, hebben wij het college gevraagd om na te denken over een Olst-Wijhe pas. Op deze pas kan geld worden geladen en met de pas kunnen voordeeltjes worden binnengehaald. Ook de Olst-Wijhese ondernemers kunnen hierbij betrokken worden. Wordt vervolgd.

Financiën

In financieel opzicht blijft het schrapen voor een kleine gemeente als Olst-Wijhe. De economische crisis ijlt na, de decentralisatie op sociaal terrein zorgt voor extra risico’s. Dat beperkt de mogelijkheden. Maar wees daar dan gewoon eerlijk over. En hang dan niet – zoals wethouder Bosch onlangs deed – een juichverhaal op over een overschot op de jaarrekening dat helemaal geen overschot is. De fractie heeft dat het college, net voor het zomerreces, kraakhelder te verstaan gegeven.

Ook de begrotingen van de Veiligheidsregio, de GGD en het Recreatieschap zijn nauwkeurig door ons doorgeakkerd. Als fractie nemen wij onze controlerende taak serieus. Dat is een van de kerntaken van de raad. Met collega-fracties die slechts twee woorden (‘goed gedaan’) om een jaarrekening te duiden voelen wij ons zo af en toe wel eens een roepende in de woestijn. Dat wel.

Ruimte voor de samenleving

Speerpunt van het college is om de samenleving de ruimte te geven. Daar zijn wij het van harte mee eens. Maar dat moet je niet alleen roepen. Dat moet je ook doen. Dat betekent dat je niet tot achter de komma bepaalt hoe een horecagelegenheid aan de Wijhese Loswal er moet uitzien.

Als onze inwoners massaal zonnepanelen plaatsen dan claim je als college niet zelf dat succes maar dan spreek je in de eerste plaats je waardering uit richting samenleving. En als je in Welsum wilt bouwen investeer je eerst in een breed draagvlak alvorens met tekeningen aan de slag te gaan.

Het thema ruimte voor de samenleving kwam ook aan de orde bij de bespreking van de beleidsvisie Toerisme, Recreatie en Cultuur. Onze fractie is van mening dat, in plaats van geld te stoppen in nog meer verwijsborden, cultuurmakelaars en praatclubs, lokale initiatieven op voorgang gezet moeten worden. Initiatieven als bijvoorbeeld de IJsseltheaterfietstocht. Minder praten, meer doen.

Vragen

Als fractie maken wij geregeld gebruik van de mogelijkheid tot het stellen van raadsvragen. Hetzij mondeling, hetzij schriftelijk. Dat doen wij natuurlijk op de eerste plaats omdat wij iets willen weten. Maar wij doen het ook om als fractie te laten zien waarvoor wij staan.

Zo hebben wij het college gevraagd om toe te zien op de hoogte van het salaris van de nieuwe directeur van Salland Wonen. Dat mag wel een onsje of wat minder.

Ook het gedoe rond de aanschaf van nieuwe mobiele telefoons gaf ons aanleiding tot het stellen van vragen evenals de mogelijke verdubbeling van het spoor tussen Olst en Deventer. Verder hebben ons vragenrecht benut om het college scherp te houden op het thema verkeeronveiligheid/leefbaarheid in het centrum van Olst.

Mooie dingen

Tussen regels door staat in deze ledenbrief best het een en ander aan kritiek op het zittende college. Dit laat echter onverlet dat er ook mooie dingen gebeuren. De persoonlijke inzet van wethouder Blind in het kader van de ROVA actie 100 (huishoudens) – 100 (dagen) – 100 (% afvalvrij) verdient applaus.

Hetzelfde geldt voor de stevige inzet van burgemeester Strien in het kader van de Olasfa problematiek.

En in Welsum heeft wethouder Engberink de juiste tone of voice te pakken als het om de woningbouw gaat. Dat is hartstikke fijn.

Blik vooruit

Na de zomer trekt het politieke circus verder. Dan gaan wij het ondermeer hebben over de begroting voor 2016. Dat moment zullen wij als fractie zeker benutten om aan te geven hoe wij als PvdA Olst-Wijhe de zaken zien.
Wij richten ons daarbij in het bijzonder op de sociale en financiële hoofdstukken.

Verder blijven wij scherp en laten wij geen mogelijkheid onbenut om dat wat op straat leeft in de gemeenteraad aan de orde te stellen.

De gemeenteraadsfractie weet zich hierbij gesteund door een actieve steunfractie (Martijn Jumelet, Bea van der Veen en Hermien de Bruijn) en een krachtig afdelingsbestuur.

Met vriendelijke groet

Gemeenteraadsfractie PvdA Olst-Wijhe
Annelies Boerman
Rene Leber
Toon Schuiling

Meer weten:
Toon Schuiling, 06 – 52475781
[email protected]
www.olstwijhe.pvda.nl.
www.twitter.com/PvdAOlstWijhe.