28 juni 2017

Inbreng in eerste termijn, behandeling kadernota 2018-2021

 Olst-Wijhe, 26 juni 2017 –

Geacht college,

Met belangstelling hebben wij kennisgenomen uw kadernota 2018-2021. Voordat wij de inhoud induiken willen wij u allereerst bedanken voor uw inzet tijdens het afgelopen politieke jaar. Wij zijn het niet altijd met elkaar eens maar op uw inzet en toewijding hebben we helemaal niets op- of aan te merken. En natuurlijk gelden onze woorden van waardering zeker ook voor het ambtelijk apparaat.

 

En nu wij toch bezig zijn.

Ook een woord van waardering tot onze collega-fracties. De scheidslijn tussen coalitie partijen en oppositie partijen is dun in onze gemeente. Moties, amendementen en andere plannen worden in een open en constructieve sfeer besproken en uitgewisseld. Dat zowel de coalitie- als de oppositie zich daarbij bepaald niet eenkennig opstellen beschouwen wij als een groot goed. Onze dank daarvoor.

 

Ter zake

De PvdA is blij met het financieel perspectief zoals dat door u in de kadernota wordt geschetst. De, mede onder verantwoordelijkheid van onze partij, doorgevoerde bezuinigingen in de vorige raadsperiode waren pijnlijk maar bleken tegelijkertijd ook effectief. Wij zijn weer in balans. Wij kunnen weer vooruitkijken. Maar dat doet u in onze ogen toch net iets te weinig. Met de verkiezingen voor de gemeenteraad in zicht heeft u besloten om ons een beleidsarme kadernota te presenteren. Dat vinden wij niet van een grote ambitie getuigen. In onze ogen is Olst-Wijhe bepaald niet af. Er is nog genoeg te doen. De kloof tussen de mensen die het tempo van de samenleving wél aankunnen en zij die daar moeite mee hebben groeit. Als het gaat om duurzaamheid is er volop werk aan de winkel. Het mag allemaal best socialer en groener, zo menen wij. Daarnaast wil de PvdA toe naar een andere stijl van besturen. De gemeente lijkt het gevoel met dat wat er op straat gebeurt wat kwijt. College en raad staan te ver van de samenleving af, vindt de PvdA.

Onze nadere inbreng in eerste termijn hebben wij uitgesplitst in vier onderdelen:

  • Financieel beleid
  • Sociaal beleid
  • Fysiek
  • Bestuursstijl

Voor uw en ons gemak hebben we onze punten van inbreng van een nummer voorzien.

 

Financieel beleid

  1. Zoals wij aangeven zijn wij in balans. Er lijkt echter hier en daar sprake van een ‘dark horse’. De I-visie staat nu als PM in de boeken genoteerd. Wij hebben het donkerbruine vermoeden dat uitvoering ervan onze toch een lieve stuiver gaat kosten. Met het vertrek van de Omgevingsdienst neemt de leegstand van ons gemeentehuis toe. Ook dit heeft, zeker bij aanhoudende leegstand, financiële consequenties. Graag horen wij van u hoe deze ontwikkelingen in een financieel meerjarenperspectief duidt.
  2. De grondexploitatie blijft ons onverminderd zorgen baren. Al vele jaren worden de verwachtingen jaarlijks in negatieve zin bijgesteld. Dat is óók nog zo nu de economie weer in de lift zit. Graag horen wij hoe u het tij wilt keren, dit ook in de wetenschap dat de provincie Overijssel voor ons als gemeente Olst-Wijhe geen grote rol ziet weggelegd als het gaat om het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid.
  3. U preludeert in de kadernota op het mogelijk laten vervallen van de trendmatige verhoging van de OZB. Althans als het kan. Maar wanneer kan het? Kunt u dat kwantificeren?
  4. Ook zegt u voor de nieuwe raadsperiode ruimte te willen maken voor nieuw beleid. Kunt u ook hierover wat specifieker zijn: hoeveel ruimte zou dit moeten zijn?
  5. U stelt een uitbreiding van de ambtelijke formatie voor vanwege de uitvoering van IBOR. Was het niet correcter geweest om dit voorstel mee te nemen bij de voorstellen die u eerder inzake IBOR heeft voorgelegd? Dit voelt als een flinke naheffing.

 

Sociaal Beleid

  1. Het is mooi dat wij uitkomen met de middelen die wij van de rijksoverheid krijgen voor het uitvoeren van het sociaal beleid. Dat zegt echter niets over de behoefte van inwoners aan ondersteuning door de gemeente. Ruim 2 jaar na de decentralisatie voelen wij de behoefte om te peilen wat er goed gaat en waar er gaten vallen. Het Nibud heeft hiervoor een minima effect rapportage ontwikkeld. Het lijkt ons een goed idee om dit of een ander instrument in te zetten om goed in beeld te krijgen hoe de vlag er in sociaal opzicht nu bijhangt in onze gemeente. Dit vanzelfsprekend in nauw overleg met de cliëntenraad. Wij zijn benieuwd of u bereid bent om een dergelijk kwalitatief onderzoek te verrichten.
  2. In het vervolg op punt 6: speciale aandacht bij dit alles moet wat ons betreft uitgaan naar kinderen in armoede. Uit een recent onderzoek van de Sociaal Economische Raad blijkt dat meer en meer kinderen in de problemen komen. Daar moet in zo’n onderzoek specifiek aandacht voor zijn, zodat we dat gericht tegen kunnen gaan.
  3. Uit contacten met zowel gemeente als met het UWV maken wij op dat er amper overleg is tussen beide instanties over de in onze gemeente woonachtige werkzoekenden. Daar verbazen wij ons over. In het bijzonder vragen wij aandacht voor de langdurig werkzoekenden die langzaam richting bijstandswet wegglijden. Wij willen dat hier extra bemiddelende capaciteit op wordt gezet. Hoe kijkt het college hier tegen aan?
  4. Ook willen wij weten hoe u aankijkt tegen experimenten op het gebied van de bijstandswet in het algemeen en tegen het basisinkomen in het bijzonder.
  5. Graag zien wij de mogelijkheden onderzocht om te komen tot een lokale zorg-coöperatie waarin met name de huishoudelijke hulp kan worden ondergebracht.

 

Fysiek

  1. Na lang aandringen van onder andere de PvdA heeft het college besloten om zelf het voortouw te nemen op het terrein van duurzame energie opwekking. De fractie van de PvdA is daar blij mee. Bijzondere aandacht zou wat ons betreft ook uit moeten gaan naar het thema energiebesparing. Deelt uw college deze mening en bent U van plan om ook op dit punt het voortouw te nemen?
  2. In de afgelopen periode hebben wij veelvuldig gesproken over Cittaslow. Uw college heeft ons daartoe een concreet voorstel gaan. Lid worden van Cittaslow is voor een raadsmeerderheid vooralsnog echter een brug te ver. Wij gaan er vanuit dat u, gelet op uw eerdere enthousiasme en het grote maatschappelijke draagvlak, ieder beleidsvoornemen zelf voortaan zult toetsen aan de uitgangspunten van Cittaslow. Graag een bevestiging van uw kant.
  3. De PvdA wil ook dat het college serieus gaat bekijken of er, op een soepelere manier dan nu, mantelzorgwoningen gerealiseerd kunnen worden. Dit als kinderen de zorg voor ouders op zich willen nemen. Hier is behoefte aan. En niet pas als het echt niet meer anders kan, maar als mensen er zelf aan toe zijn om die stap te zetten. Bent u bereid om de procedurele belemmeringen hiervoor weg te nemen?
  4. Leegstand is en blijft een groot probleem. Het is ook ons probleem. Het tast de leefbaarheid van de kernen aan. Bent u bereid om ter zake een extra inspanning te verrichten? Bijzondere aandacht dient hierbij wat ons betreft uit te gaan naar de vitaliteit van onze kernwinkelgebieden. Graag zien wij dat u hieromtrent nader in overleg treedt met de belangenverenigingen.
  5. De vraag naar woningen trekt aan. Jongeren lopen op de woningmarkt echter tegen een muur aan. Wij betreuren het zeer dat u de starterslening heeft afgeschaft. Bent u bereid om dit besluit te heroverwegen. Dit mede gelet op de onmiskenbare vergrijzing van onze gemeente.

 

Bestuursstijl

  1. De gemeente heeft in de afgelopen jaren steeds meer taken op het bord gekregen. Dat heeft geleid tot stapels nota’s, verordeningen en regelingen. Raadsleden hebben handen en voeten nodig om dit allemaal bij te kunnen benen. Zeker ook de afgelopen weken. Onze vertegenwoordigende taak komt daardoor in het gedrang. Graag willen wij dit najaar met elkaar de discussie aangaan over een raad van de toekomst. Een raad die minder vanuit de raadzaal en meer vanaf de straat bestuurt. Een raad die zich minder laat leiden door regels maar zich meer bezig houdt met dat wat er in de samenleving gebeurt. Graag horen wij hoe uw college en de andere fracties hierover denken.