Toon: Belevenissen van een raadslid
8 juli 2017 –
Jan, Eva, Bowien & de bijstand –
€ 982,79. Daarmee moet een alleenstaande bijstandsgerechtigde het iedere maand rooien. En dat is inclusief vakantiegeld. Dat geld krijg je niet zomaar. Je moet solliciteren, je moet je hele hebben en houden blootgeven. En als er een keer iemand blijft slapen, loop je de kans dat de gemeente komt checken hoeveel tandenborstels er in je badkamer liggen.
Eenmaal in de bijstand wordt de situatie vaak uitzichtloos. Het ontbreken van perspectief is voor de gemeenten reden om het kabinet te vragen te mogen te experimenteren met bijstand. Om de bepalingen van de wet, een beetje de bepalingen van de wet te laten. U moet hierbij denken aan het, vanuit de bijstand, opstarten van een eigen bedrijfje, het tijdelijk niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt in verband met het volgen van een cursus en het niet verrekenen van inkomsten met de uitkering. Dit om een buffer op te kunnen bouwen.
Het kabinet gaf deze week vijf gemeenten, waaronder Deventer, toestemming om te experimenteren met bijstand. Dat zorgde voor ophef. Bijvoorbeeld aan tafel bij Jinek. Jan Smit, volkszanger te Volendam, mocht het experiment daar duiden. Hij vond het niks. ‘Liedjes maken van ons geld, dat wil ik ook wel’, zo zei hij. Ik flikkerde bijna van de bank af toen ik dat hoorde. Naast zijn werk als volkszanger presenteert Jantje bij de publieke omroep – van ons geld dus – ‘De Beste Zangers’. Een programma waarin artiesten huilen om liedjes van andere artiesten. In plaats van hem daarop aan te spreken gaf Eva Jinek, goed voor € 2 ton aan publiek geld per jaar, Jan gelijk. Labbekakkerig gedoe die experimenten, werken voor je geld, zo vond Eva ook eigenlijk wel. Het kwam hen beiden na afloop van de uitzending op kritiek te staan. Gelukkig maar.
Later in de week kwam ik, via Twitter, in een blog van het CDA statenlid Bowien Rutten terecht. Vanuit een uitzichtloze situatie knokte zij zich zelf de bijstand uit. Dit met dank aan een welwillende bijstandsconsulent uit haar gemeente. Een consulent met lef die haar, vooruitlopende op het huidige experiment, de ruimte gaf om zichzelf te ontplooien. Lees zelf maar: https://brblogtoday.com/2017/07/07/leven-op-overheidsgeld/#more-1105
Mijn gemeente telt 205 bijstandsgerechtigden. Afgelopen maandag drong een meerderheid van de gemeenteraad er op aan om ook in Olst-Wijhe te experimenteren met de bijstand. Op sociaal terrein werken wij nauw samen met Deventer. Wellicht dat wij ook met het landelijke experiment kunnen meedoen, zo werd gezegd. En misschien zijn er andere mogelijkheden om je als kleine gemeente op dit vlak te onderscheiden, zo vonden meerdere fracties.
Het college van B. en W. voelt er niet voor. Dat is geen onwil, dat weet ik zeker. Het is de angst om buiten de lijnen te kleuren, de angst voor extra en ingewikkeld werk. Het is de vrees om de toorn van de staatssecretaris, het ministerie of van de publieke opinie over zich heen te krijgen.
Tegen dat college van B. en W. van Olst-Wijhe zeg ik, durf! Lees het blog van Bowien Rutten. Laat de Jannen en de Eva’s in hun eigen sop gaar koken. Ga in overleg met Deventer. Vraag of wij ons, eventueel samen met Raalte, aan kunnen sluiten bij het experiment. Kom dit najaar bij de begrotingsvergadering met een concreet voorstel om te experimenteren met de bijstand. Doe!
Olst-Wijhe telt 205 bijstandsgerechtigden. Dat zijn er 205 te veel.
Toon Schuiling