Door Toon Schuiling op 12 december 2016

Bij ons in Olst Wijhe – Belevenissen van een raadslid

10-12-2016

Vanaf april 2014 maak ik deel uit van de gemeenteraad van Olst-Wijhe. En dat is hartstikke leuk. Maar soms vraag je jezelf af of je de goeie dingen doet. Of je niet te veel met de neus in te stukken zit, te veel onder elkaar kletst en te weinig onder de mensen komt. Om daar achter te komen noteer ik wat ik  uitspook in de lokale politiek. Dat doe ik al een tijdje maar vanaf nu ga ik die notities met jullie delen. En wel onder de titel ‘Bij ons in Olst-Wijhe’, belevenissen van een raadslid.

Waar het toe leidt? Wij gaan het zien! Misschien dat met deze rubriek het vooroordeel over de lokale politiek wordt bevestigd. Maar wellicht denkt een enkeling, goh raadslid, dat lijkt mij ook wel wat.

Dit bij wijze van aftrap.

Ter zake. De afgelopen week ben ik twee avonden de hort op geweest. Dinsdag werd ik door B. en W. bijgepraat over de situatie rond de huisvesting van statushouders in de voormalige school op de Elshof. Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dat is allemaal niet zo goed verlopen, daar heeft u vast over gelezen.  De gemeente was slecht voorbereid en de jeugdige statushouders hadden het niet naar de zin op de Elshof. Resultaat: einde project. En dat is vooral jammer voor de omwonenden en andere vrijwilligers die zich het vuur uit de sloffen hebben gelopen om de opvang in de school tot een succes te maken. Het schoolgebouw zal nu wel verkocht worden.

Daarna met de fractie de raadsvergadering van aanstaande maandag voorbereid. Belangrijkste punt voor ons is de evaluatie van het participatiebeleid. Olst-Wijhe telt bijna 200 bijstandsgerechtigden. Dat is veel. Wat ons betreft moet alles uit de kast om tenminste een deel van deze groep een beter zicht te geven op werk.

Zoals in veel plattelandsgemeenten heeft het basisonderwijs in Olst-Wijhe te maken met krimp. Ten opzichte van 2007 is het leerlingenaantal op de basisscholen in Olst-Wijhe met 27% gedaald. En die trend zet zich door. En dat heeft gevolgen. Voor de kinderen, de ouders, de leerkrachten maar ook voor de gemeente. Hoeveel schoollokalen zijn er nog nodig? Moeten er misschien scholen fuseren? Waar ga je nog wel aan nieuwbouw doen, waar niet?

Over dit alles ben ik woensdag in Olst bijgepraat door de onderwijsorganisaties De Mare (openbaar) en de MijnPlein (bijzonder). Dat doen ze samen en dat doen ze goed. Gedegen, open en in overleg met alle betrokkenen. Bedoeling is om in 2017 spijkers met koppen te slaan.

Verder deze week een gesprek gehad met een verenigingsvoorzitter die boos is op de gemeente is. Erg boos. Ik heb hem beloofd om komende week actie te ondernemen. Dan neem ik ook de pont naar Welsum. En dan gaat het over kippen. Volgende week meer hier over.

Toon Schuiling

 

 

 

 

Toon Schuiling

Toon Schuiling

Onze nummer 5 op de lijst is Toon Schuiling uit Wijhe. Over de voorzieningen in onze gemeente zegt hij het volgende: Wij houden onze voorzieningen op peil. “Pas las ik het prachtige boekje ‘Het Dorp’ van Wim Daniëls. Dorpen, zo schreef Daniëls, bepalen in belangrijke mate de aantrekkelijkheid van ons land. Dat deden ze en

Meer over Toon Schuiling